Maurelius » Specials » Crowdfunding

Tips bij investeren via crowdfunding

In 2019 staat de spaarrente erg laag. Mensen die vermogen willen opbouwen moeten steeds creatiever worden om dat te doen. Crowdfunden is een relatief toegankelijk manier om een hoger rendement te halen dan bij een spaarrekening of deposito. Een hogere rente betekent helaas vaak ook een hoger risico. Het is daarom van belang risico's te minimaliseren. Een aantal tips in het algemeen en meer specifiek in de keuze van platform of project zijn aan te houden om deze risico's in kaart te brengen en te beheersen.

Investeren via crowdfunding

Crowdfunding is een manier voor iedereen (met een internetverbinding) om in een bepaald project, persoon of bedrijf te investeren. In de klassieke vorm van investeren kwam een ondernemer voor een financiering van zijn project of bedrijf uit bij een bank of grote investeerder. Omdat banken of andere financiële intermediairs door de kredietcrisis van 2008 een stuk voorzichtiger zijn in het financieren van projecten, gaan ondernemers voor het verwerven van kapitaal naar het grotere publiek. Crowdfunding staat dus voor direct(er) contact tussen relatief kleine investeerders en ondernemers zonder tussenkomst van een financiële partij.

Hoe werkt crowdfunding

Crowdfunding werkt in principe als volgt: een groep of persoon wil een project of bedrijf starten maar heeft hier onvoldoende (start)kapitaal voor. Om te kunnen starten is kapitaal nodig. Om kapitaal te verweven wordt het project ter investering aan een grote groep (kleinere) investeerders aangeboden, veelal via een platform (website) op het internet. Het platform heeft geen andere functie dan het verbinden van de leningnemer en de leningvrager. Deze investeringen gezamenlijk behoren dan het project of leendoel volledig te financieren. Dit in tegenstelling tot de klassieke investeringsmethode waar één of slechts een beperkt aantal investeerders of banken een groot bedrag investeren in een project of bedrijf. De groep investeerders die via een website of ander platform gezamenlijk investeren noemt men 'the crowd', waar crowdfunding haar naam aan ontleent.

Varianten

Er zijn vele varianten van crowdfunding. Zo kun je via crowdfunding doneren of sponsoren. Het is dan zeker dat je de investering niet terug krijgt. Met crowdfunding kun je echter ook geld uitlenen tegen een aantrekkelijk rentepercentage. Bij deze variant is het doel dat je als investeerder vermogen op kan bouwen.

Investeringen met hogere percentage rentes levert in de regel ook hogere risico's op. Met crowdfunding lopen de percentages uiteen van zo'n 4% tot soms wel 15% per jaar over meerdere jaren. Dit betekent dat er ten opzichte van spaarrekeningen en deposito's een flink hogere rentevergoeding wordt betaald. Dit samen met een flink hoger risico is dat je je geld niet terugkrijgt.

Het is dus enorm belangrijk om bij crowdfunding de risico's te minimaliseren en toch een zo hoog mogelijk percentage aan rente te krijgen.

Tips bij crowdfunding: hoe kies je een platform

Crowdfunding is een manier van investeren of vermogensopbouw, waarbij met behulp van een website of platform een groep investeerders en een geldlener met elkaar in contact kunnen komen. Het platform n…

Tips bij crowdfunding: hoe kies je een project

Crowdfunding is een vorm van investeren door de massa. Het principe is dat veel kleine investeerders (de crowd) een leningaanvraag financieren van een ondernemer. Een dergelijke leningaanvraag wordt e…

Tips bij investeren, vermogensopbouw en bijhorende risico's

In de zomer van 2016 staat de spaarrente erg laag. De vermogensrendementsheffing staat in Nederland tegelijkertijd hoger dan de spaarrente. Met je geld op een spaarrekening zetten alleen bouw je in de…
Gepubliceerd door Maurelius op 29-08-2016, laatst gewijzigd op 10-05-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding
  • https://www.kapitaalopmaat.nl/
  • https://www.investormatch.nl/
  • https://greencrowd.nl/
  • https://www.collincrowdfund.nl/
  • https://www.horecacrowdfunding.nl/