Maurelius » Specials » Verkiezingen nederland

Verkiezingen die plaatsvinden in Nederland

Sinds de 19e eeuw is het mogelijk om in Nederland te gaan stemmen op vertegenwoordigers in de overheid. Sinds die tijd zijn er vele verkiezingen gehouden en zijn er ook verkiezingen bijgekomen. Als je door de bomen het bos en het nut van het stemmen niet meer ziet is het handig om meer informatie en hulp te krijgen.

Verkiezingen en stemmen in Nederland

In Nederland vinden periodiek verkiezingen plaats voor het bestuur van het land, de provincie, de gemeente en het waterschap. In het Caribisch gebied dat bij Nederland hoort kan worden gestemd voor de eilandsraden. Ook wordt in Nederland gestemd voor het Europees Parlement, wat onderdeel is van het bestuur van de Europese Unie.

Vele verkiezingen en allemaal weer net even wat anders

Er worden in het Koninkrijk der Nederlanden dus vele verschillende verkiezingen gehouden. Alle verkiezingen zijn bedoeld om de volwassen staatsburgers invloed te geven in het besturen van het land of de betreffende provincie, gemeente of eiland. Als het gaat over de Europese Unie gaan de verkiezingen over een nog breder grondgebied dan Nederland zelf.

Stemmen is belangrijk. Het is daarom goed om te weten hoe al deze verkiezingen in elkaar steken en voor jezelf te weten waarom je zou gaan stemmen. Misschien besluit je wel juist om niet te gaan stemmen, maar dan heb je in elk geval hulp gehad bij het vinden van informatie. Als je uiteindelijk besluit om te gaan stemmen kun je in het bepalen van je stem ook tips en hulp gebruiken.

Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

Eens in de vier jaar worden volksvertegenwoordigers gekozen in de gemeenteraden van Nederland. Deze gekozen volksvertegenwoordigers hebben als taak om de burger te vertegenwoordigen in het gemeentebes…

Tips en hulp bij het stemmen

In de aanloop naar verkiezingen vragen veel mensen zich af op welke partij of op wie zij moeten gaan stemmen. Voor een aantal mensen is het ook de vraag of zij überhaupt een stem willen uitbrengen. Er…

Tweede Kamerverkiezingen in Nederland

Sinds 1922 mogen alle volwassen Nederlandse staatsburgers stemmen voor de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer worden volksvertegenwoordigers gekozen. Dit zijn mensen die als taak hebben om degenen die op…
Gepubliceerd door Maurelius op 15-12-2016, laatst gewijzigd op 18-12-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkiezingen_in_Nederland